Pages

Friday, September 17, 2010

How To Make Live Chat Box in Your Blog

Anda ingin berkomunikasi dengan pelawat-pelawat blog anda yang mengunjungi blog anda? Mesti nak kan.Post saya kali ni nak memberitahu pada anda semua macam mana nak letak live Chat box. Memang banyak gadget yang bole guna seperti shout box, C box dan pelbagai lagi lah yang lain.Tapi yang ni memang special sikit.Nama dia Chat roll.Mungkin kurang popular sebab baru.Kat sini saya akan bagi tahu ala-ala toturial lah macam mana nak chat dan menggunakan gadget ni.Untuk previw, klik kat sini ye.Nak tengok macam mana benda alah tu..tak kenal maka tak cintan kan.

al-kisah...toyyib..Dah buka ke Chat Box Blog saya?.Buka lah untuk mempermudahkan sesi pembelajaran ye,hehehe..Bila dah buka, gambar dia macam ni
Bila dah buka, anda dikehendaki sign in dulu lah kan, masuk rumah orang kena lah bagi salam.Nanti Tuan rumah marah kan.heheh..Kat sini anda di bagi 3 pilihan cara Log-in.
Yang ni untuk korang yang sudah daftar dengan Chatroll lah(tokan live chat box ni).Kalau belum ada lagi, ada lagi pilihan lain.Yang ni.
Yang ni mesti banyak yang ada kan.Laman sosial kan.yang terhangat dipasaran.Kalau tak da jugak atau nak sembunyikan identiti penulis.Macam ala-ala penulis misteri lah.Boleh guna ni.

Untuk Id Guest, anda boleh taip nama apa yang anda mahu yang keluar kat chat box nanti.Macam gambar kat bawah ni.Bagi ID yg lain tak perlu isi,automatik dah ada kan.
Bila dah sign in kan, nama anda akan muncul di atas kotak tu.macam dalam gambar ni lah.Yang warna hijau tu.
 
Hijau tandanya ada orang lah.Tuan Punya Tanah Kedaung ni (Tuan Blog guna ID- nizam2atun) kalau nampak warna hijau tu..saya online lah ye.Kalau ramai yang tengah online,semua User ID akan bersusun kat kotak tu ye.Tegur-tegur lah ye.Mekasih.Bila nama anda dah ada dalam kotak tu, taip lah kat ruangan Chat tanpa segan silu ye.Nak gambar jugak ke?ye lah.saya letak lah ni.

Dah siap taip,Tekan enter.macam YM jugak lah.Yang bestnya ialah, chat box ni boleh popout, macam yahoo msger jugak.Bila ada orang enter text akan bunyi.xpercaya..try sendiri lah.kat sini xboleh nak copy paste bunyi ye.Macam mana nak buat?.tengok gambar ni.

bila dah tekan, akan ada new window.so korang boleh lah borak-borak beramai-ramai dalam ni.nak forum ke,nak apa ke.ok.ni gambar dia.
So apa yang ditunggu lagi, buat lah live chat Box anda sendiri.Kat mana? Klik je kat sini.Apa pun try lah dulu dengan kawan-kawan ye.Buka blog saya ni, saya xkan delate text anda.Jangan taip yang bukan-bukan udah le..Saya bagi chat box saya untuk di uji kaji oleh korang semua..heheh.Tammat. the end

10 comments:

kusut said...

menarik gak chatbox ni. and nampak kemas.

bain said...

wah hebat.. blh pggl brader nie abg gadget.. mcm2 ada jer kreativiti deme..
mcm mn raya deme kali nie??

nizam omar said...

@kusut
mekasih singgah,memang lah menarik sikit.kalau nak buat lagi menarik kena adjust kat setting dia,color.Try lah explore.free je..nak berkongsi dengan rakan2 aje.mana yang best kan.

nizam omar said...

@bain Lama tak singgah,raya ni agak sibuk dan kepenatan.ramai sanak saudara jauh dekat datang..tapi seronok lah..abg gadget?huhuh..inspector gadget ok...hehehe

Leza said...

tintong balik2 pun xada haha

nizam omar said...

@Leza
time petang baru nak tin tong..saya dah nak balik pun.

Leza said...

@nizam omar tu la pasal...hari isnin nanti ting tong la haha

nizam omar said...

@Leza isnin dan selasa pi kursus le..pi genting highland..rabu kita ting tong ok..pagi tadi dok jual mahal..buat post kuih ye..xsempat nak komen.selamat bercuti dan sambung raya..hehehe

ijad said...

satu idea yang baik..chat box online

Fakhrur Razi berkata said...

bestnyer
mmg meriah larh kalau ramai2 kot blog :D

Related Posts with Thumbnails

Followers